bultersmekke de school

Bulters Mekke is een school uit Nederland die gespecialiseerd is in teamcoaching. Ik leerde hun kennen via een van mijn volgers op sociale media. Al vlug vond ik hun manier van werken top. Momenteel zijn we nog niet begonnen aan onze trainingen omdat we nog steeds wachten op een antwoord van het VAPH waar onze aanvraag op tegemoetkoming nog steeds loopt.

Bulters Mekke kiest dus voor Teamcoaching. Ze gaan als volgt te werk. De opzet van het programma is dat de cursist onder begeleiding van een professionele instructeur zelf de hond gaat opleiden tot hulphond. Zo creëer je meer zelfstandigheid.

Een hond zelf opleiden vraagt voor een stevige investering. Van de cursist zelf maar ook van de omgeving. In het trainen zelf kruipt er zeer veel tijd. Het dagelijkse leven wordt een aaneenschakeling van leermomenten en doelen zodat en je een een perfect samenwerkend team wordt.

Je kan met het programma op verschillende tijden beginnen het is afhankelijk van welke leeftijd je de hond hebt en wanneer je een goedkeuring of het nodige bedrag bijeen hebt gekregen.

Als je de hond voor 1 jaar bij je thuis hebt dus eigenlijk als puppy dan wordt er het eerste jaar vooral gewerkt aan een goeie basis en voorbereiding op de taken die de hond in de toekomst zal verrichten. Waarom doen ze niet onmiddellijk het leren van de taken. Dit is omdat het als eerste instantie belangrijk is om een band te hebben met de hond, maar ook omdat de hond daar nog niet echt aan toe is. Ze kunnen wel al dat aanzet geven aan de veerdigheden die belangrijk zijn.

Na een jaar te trainen op de basis gaan ze over tot het aanleren van de taken. Dit duurt ongeveer een half jaar. Is te zien van hond tot hond.

Ze komen dan 1x per week bij je thuis langs om een vaardigheid aan te leren. Je leert de zelf de taak aan maar wel onder intensieve begeleiding van Bulters Mekke.

Gedurende het traject zal je steeds meer vaardigheden en beheersing gaan uitbouwen met de hond. Op deze manier zal je meer op elkaar gaan inspelen.

Dagelijks zal je bijvoorbeeld gaan oefenen op:

* allerlei dingen van de grond op te rapen
* deze voorwerpen goed aan te geven
* deuren openen en te sluiten
* alle knoppen in het huis en de omgeving te bedienen
* de alarmknop te leren bedienen om hulp in te schakelen
* de cursist te blokkeren bij het oversteken
* bij de cursist te blijven liggen na een epileptische aanval
* de hulphond op verschillende geluiden te leren signaleren
* en alle andere mogelijkheden die belangrijk zijn.

Tussen de trainingen door heb je intensief contact met je coach om te bespreken hoe de trainingen gaan en waar er nog problemen zijn.

De overdracht tot officiële hulphond vindt aan het einde plaats. In samenwerking met een instructeur wordt het team beoordeeld.

Na het diploma van officiële hulphond te hebben bemachtigd wordt er elk jaar contact momenten gehouden om te kijken of alles nog goed loopt naar wensen en of de hond nog goed functioneert als hulphond. Mocht je in het jaar toch nog vragen hebben of wat nieuws willen bijleren dan kan je steeds contact opnemen met je coach.
Keuze van hond
Maar hoe weet je nu welke hond je als hulphond wil of kan gebruiken? Wel bij Bulters Mekke kun je oftwel met je eigen hond trainen ofwel samen met de school opzoek gaan naar een geschikte hond. Tijdens een gesprek thuis wordt er dan gekeken naar de wensen en mogelijkheden.

Voor de hond (geselecteerde hond of eigen hond) definitie eigenlijk met alles mag beginnen wordt er eerst een test gedaan op geschiktheid. In deze test wordt er gekeken naar fysieke en gedragsmatige aspecten van de hond.

Voor je kan beginnen moet je ook een basis test gaan afleggen. Dit kan verschillen van persoon tot persoon aanvankelijk van de mogelijkheden, de keuze en leeftijd van de hond.

Keuring van je hond
Om assistentie hond te kunnen worden moet de hond ook op medisch vlak in orde zijn. Daarbij moet je de hond laten testen bij animalcare in Harderwijk. Bulters Mekke heeft daar een nauwe samenwerking mee.

In zo een test worden de ogen, ellebogen en heupen nagekeken. Deze test wordt gedaan wanneer de hond een jaar is.
Vergoeding

Hier in Belgie kan de vergoeding op twee manieren gebeuren. Je dient een aanvraag in bij het VAPH en hoopt op terugbetaling van de opleiding of je haalt het bedrag door acties en sponsors zelf binnen.

L E T O P!
Als je geen vergoeding krijgt van het VAPH en het bedrag zelf wilt binnen halen door allerlei acties te organiseren of door hulp van sponsors weet dan dat dit geen gemakkelijke weg is en dat het niet in 6 maanden haalbaar is. Ik praat uit eigen ervaring.

Voor mensen uit Nederland zijn er verschillende manieren waarop ze de hulphond kunnen laten vergoeden. Ook niet altijd even gemakkelijk.

De herkende tuigjes
Alle honden die door BultersMekke opgeleid worden tot assistentiehond, krijgen een tuigje waardoor ze herkenbaar zijn als officiële assistentiehond. Ook voor de honden in opleiding en puppen zijn er assistentiehondentuigen.

Mocht je nog meer informatie wensen over Bulters Mekke klik hier.

Advertenties