Hulphond

BARF menu voor mijn hond

Een tijdje geleden liet ik jullie in een van me vlogs zien welke voeding Zina krijgt. Het voornaamste wat je zag was rauw vlees. Er kwamen zeer veel vragen op me af dus wil ik jullie dit even wat meer gedetailleerd uitleggen. Veel lees plezier!

Wat is BARF?

de term BARF is een afkorting van, Bones and raw food. Een zo natuurlijk mogelijke voeding voor je huisdier. Het biedt veel voordelen, maar zou eigenlijk ook heel normaal moeten zijn.

Rauw eten geven aan je hond is nu meer “mode” dan vroeger. Maar toch in 1930 had Juliette de BairacliLevy een holistische dierenarts rauwe voeding al geadviseerd in haar handboeken.

Waarom VERS vlees aan je hond voeren?

Op sociale media of tv zie je meer en meer honden en katten die op brokken leven op latere leeftijd problemen krijgen met de huid, darmen, allergieën, nierproblemen, blaasgruis, leverproblemen en suikerziekte. Ook hoor je regelmatig over oorontstekingen, een slechte vacht en anaalklier de problemen zijn vaak te wijten aan een foutieve voedingswijze.

Dit alles heeft te maken met het voeren van soortongeschikte voeding. Ook al zijn honden en katten gedomesticeerd, het zijn nog steeds carnivoren net als hun voorouders de wolven, hun spijsverteringsstelsel is dus ook nog steeds aangepast op het eten van rauw voedsel zoals rauw vers vlees en botten.

Waarom hondenbrokjes minder goed zijn…

de meeste hondenbrokken bevatten granen en andere vulmiddelen. Granen zijn nu eenmaal goedkoper dan vers vlees. Ze maken ook dat de voeding droog en hard wordt gemaakt. Honden en katten zijn net als wolven (carnivoren). Dat betekent dat het vleeseters zijn. Is het dan niet vreemd dat wij hun brokken geven waarin het bestandsdeel van eiwitten laag is. In veel brokken zit nog geen 10% dierlijk eiwit. Carnivoren eten juist dierlijk eiwit!

Hoe stap je over?

In principe kan je van brokken gewoon overstappen naar rauwe voeding. Al zou ik de eerste dag geen vleesbot geven. Voor veel mensen is het prettig om eerst te wennen aan het geven van rauw vlees en te ontdekken welke producten er zijn. Hieronder toon ik jou hoe je de wending kan aannemen.

1. Wennen aan rauw- kvv

Voordat je overstapt op rauwe voeding waar je weet dat je hond een gevoelige spijsvertering hebt is het beter om eerst een week of twee de rauwe voeding en vlees te mengen. Of in de slechtste gevallen het vlees licht koken.

2. Losse producten erbij voeren

Als het bovenste lukt kun je beginnen met vleesbot en spierweefsel erbij te geven om te kijken hoe het gaat en dat je er zelf ook aan kan wennen. Begin met gemakkelijke vleesbotten zoals: kippennekken, eendennekken en/of kwartelkarkas. Voor veel honden gaat kipkarkas ook prima, maar dat is ietsje harder. Welke vleesbotten goed zijn voor je hond vind je hier.

3. Je hond zijn menu zelf samenstellen

Je kunt het best beginnen met gemakkelijke botten. Als je al makkelijke vleesbotten hebt gevoerd bij de kvv, kun je nu een stapje verder gaan, en wat hardere botten voeren. Als je geen zelf samengesteld menu, maar liever prooidieren gaat voeren, kun je dat ook doen. Begin voor fretten met de jonge prooidiertjes, zoals pinkies (baby-muisjes), om ze te laten wennen aan prooidieren.

4. Wat heb je allemaal nodig?

  • Vriesruimte: afhankelijk van hoeveel vlees je wilt gaan opslaan. Persoonlijk sla ik vlees op voor een grote twee weken.
  • Weegschaal: om de juiste en goede porties die je hond nodig heeft te kunnen afwegen. Dit hoeft geen gespecialiseerd weegschaal te zijn eentje uit de action werkt ook prima.
  • Snoeischaar of een sterke man: om de vleesbotten te kunnen knippen bij het afwegen van de portie en zo merk je ook of het bot niet te hard is.
  • Vleesmes: om het vlees te kunnen snijden. Een goede tip is om het vlees wat zachter te laten komen als het uit de vriezer komt zodat je het beter kunt snijden.
  • Diepvrieszakjes: zodat je de portie bijvoorbeeld per dag goed kan wegstoppen in de vriezer.
  • Een afsluitbaar bakje: zodat het vlees kan ontdooien buiten de vriezer.
  • Een ruimte om te voederen: beste geef je dit op een plaats dat gemakkelijk te kuisen is of buiten in de tuin.

Zo dit was deel 1 van ons BARF menu. We hopen dat jullie er wat aan hadden en mochten er nog vragen zijn stel ze gerust!

Advertenties

2 gedachten over “BARF menu voor mijn hond”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s